Seinäjoki Children’s Hospital

3,000 square metre facility completed in 6 months. The construction materials were expected to meet at least emission class M1 requirements.

Hanneksenrinne 7 | 60220 Seinäjoki

> Area: 3,000 m2, accessible spaces on three floors
> Delivery time: 6 months (April‒September 2019)

The facilities of the Seinäjoki Children’s Hospital were completed in September 2019. The paediatrics ward, emergency room, outpatient clinic and day hospital moved to operate from the three-storey building. At the time of the handover, the building was the largest movable hospital building in Finland.

The premises were designed with special attention to the health care requirements, such as accessibility, ventilation and sound conditions. The building materials were chosen to be of high quality, easy to clean and resistant to wear. The construction materials were also expected to meet at least emission class M1 requirements.

USER NEEDS AT THE FORE

The Seinäjoki Children’s Hospital serves up to 20,000 children and young people every year, and the facilities are used around the clock. In order to make visiting the hospital as smooth and pleasant as possible, special attention was paid to the needs of the patients and their families.

Hospital patients often require a variety of mobility aids, so to ensure effortless mobility, the interior was designed to be accessible and sufficiently large. Children are always accompanied, possibly by their whole family, which was taken into account when designing the room sizes.

Patient visits often take a long time, as they meet several professionals during the same visit. For this reason, a large play area was provided for child patients, in addition to a calm and comfortable waiting area for older children. Facilities to make coffee and heat food were provided for the persons accompanying the patients.

 INDOOR AIR SAFE HOSPITAL

Operating a construction project in a functioning hospital area was challenging and required careful planning to avoid causing unnecessary disturbance. It took six months to build the 3,000 square metre, three-storey hospital. The emergency room of the children’s hospital was connected to the existing hospital’s C section, and passageways were built between on the ground and 2nd floors.

The children’s hospital is expected to operate in the new premises for at least five years. The old premises had suffered from extended indoor air problems, and actinomycetes had also found in samples. The building provides hospital staff and patients with healthy and functional facilities with clean indoor air.