Sophie Mannerheimin erityiskoulu

Rakennuksessa on esteettömät tilat kolmessa kerroksessa. Rakennuksessa on mm. 300m2 liikuntasali ja tavallista parempi äänieristys.

Sibeliuksenkatu 16 | 00260 Helsinki

> Pinta-ala: 3454 m2, esteettömät tilat kolmessa kerroksessa
> Toimitusaika: 5 kk (01-05/2019)

Sophie Mannerheimin erityiskoulu valmistui suojelulle Kivelän sairaala-alueelle toukokuussa 2019. Monessa toimipisteessä opetusta tarjoavan erityiskoulun vanhat pääkoulutilat todettiin opetuskäyttöön epäsopiviksi. Koulu tarvitsi uudet tilat, jotka olisivat turvallisen yhteyden päässä Meilahden sairaala-alueesta.

Fixcelin patentoituihin teräskennoihin perustuva rakennustekniikka tarjoaa mahdollisuuden muokata rakennusta tilatarpeen mukaisesti moduuleita lisäämällä tai poistamalla. Teräsrunkoinen rakennus on myös erittäin sisäilmaturvallinen, sillä teräs ei tarjoa kasvualustaa homeelle tai mikrobistolle.

ERITYISKOULUN KÄYTTÖÖN RÄÄTÄLÖITY RAKENNUS

Sophie Mannerheimin erityiskoulu tarjoaa opetusta lapsille, joilla on erilaisia, esimerkiksi psyykkisiä tai neurologisia koulunkäyntiin liittyviä haasteita. Lasten erityistarpeet haluttiin huomioida koulurakennuksen suunnittelussa ja käyttäjiä osallistettiin suunnitteluprosessiin säännöllisissä käyttäjäpalavereissa.

Rakennusratkaisuissa erityiskoulun vaatimukset huomioitiin muun muassa tavallista paremmassa äänieristyksessä ja -vaimennuksessa, sekä liikkumisen helppoutta mahdollistavissa, väljissä tiloissa.

Terveellinen ja puhdas sisäilma varmistettiin teräskennorakenteen lisäksi käyttämällä Fixcelin standardoimia rakennus- ja sisustusmateriaaleja. Kaikki materiaalit on testattu yksin ja yhdessä mahdollisten sisäilmavaikutusten selvittämiseksi.

Kolmella sisäänkäynnillä varustettu koulurakennus sisältää yleisiä ja ainekohtaisia opetustiloja, kuten käsityöluokat, kotitalousluokan, musiikkiluokan sekä fysiikan ja kemian luokat. Näiden lisäksi rakennuksesta löytyy ruokasali, kirjasto ja 300 neliön liikuntasali.

”ONKO TÄMÄ TOSIAAN MEILLE?”

Sophie Mannerheimin erityiskoulu on toiminut uusissa tiloissaan nelisen vuotta ja kokemukset rakennuksesta ovat olleet myönteisiä.

– Päällimmäiset toiveemme olivat puhdas sisäilma ja erityislapsille soveltuvat sisätilat. Meillä ei aiemmin ole ollut liikunta- tai juhlasalia eikä sisäpihaa, joten myös ne olivat meille tärkeitä. Erityisen tuen oppilaiden tarpeet otettiin myös hyvin huomioon, täällä on tilaa ja tilat ovat hyvin muokattavissa vaihtuvien tarpeidemme mukaan, koulun rehtori, Marja-Liisa Autio, kertoo.

Oppilaat ovat ottaneet uuden koulurakennuksen ilolla vastaan.

– Kun “mukulamme” pääsivät ensimmäistä kertaa sisään rakennukseen, he hämmästelivät, että onko tämä todella heille tehty. Se oli liikuttava hetki, sillä he olivat jo tottuneet jos minkälaisiin tiloihin. He huomasivat myös heti, että täällä on todella raikas ilma, Autio hymyilee.

– Saimme rakennuksen todella nopeasti. Maaliskuussa 2019 tänne tontille tuli ensimmäinen traktori ja jo 13. toukokuuta pääsimme muuttamaan. Tontilta piti ensiksi purkaa vanha rakennus, joten nopeamminkin se olisi voinut valmistua. Tämä on ollut meidän tarpeisiimme toimiva, täällä on valtavat ikkunat, joissa on hyvä äänieristys ja talosta löytyy upeaa valoisuutta, Autio summaa.